Landingsvaartuig – Van D-Day tot hulp bij een water werkdag

Een boot met een militaire historie. Want oorspronkelijk was het een boot die soldaten en militair materiaal vlot aan land moest brengen. De voorkant van de boot zag er dan ook uit als een brede klep die, eenmaal neergelaten, de troepen erover voort deed stuwen om vaste voet aan wal te kunnen zetten. D-Day is een goed voorbeeld van een militaire landing waarbij het landingsvaartuig van groot belang was. De landingsboot van Andrew Higgins besliste namelijk de oorlog op D-Day. Tegenwoordig dient die niet alleen meer de militairen maar wordt hij ook civiel gebruikt.

 

Veerdienst methode

Eigenlijk is een landingsvaartuig meteen ook een RoRo schip. Die term verwijst naar het Engelse roll-on-roll-off. Met de klep neergelaten kunnen voertuigen en machines op wielen zo het schip op en af rijden. Dat kan een auto zijn, een quad, een hoogwerker of een kraan. Omdat het zijn ‘toegangsbrug’ bijna overal kan neerlaten, hoeft het op en af rijden niet alleen vanaf verharde kades te gebeuren. De klep kan ook terechtkomen op een strand of tegen een dijk aan. 

 

Wat te doen met een landingsvaartuig?

Een landingsboot wordt ook wel aangeduid als een Landing Craft Utility (LCU). Het bijzondere van deze boot is dat je op plekken aan kunt meren waar gewone boten dat niet kunnen. Daarom is een LCU ook juist handig op moeilijk bereikbare plekken. Een landingsboot kun je voor veel zaken huren. Enkele mogelijkheden:

 

  • tewaterlaten van een onderwaterdrone
  • begeleiden bij sportevenementen
  • ondersteuning bij watergerelateerd werk
  • bereiken van moeilijk toegankelijke locaties bij het water
  • werkzaamheden met kleine machines vanaf het water
  • vervoer van personen en/of materieel over het water

 

Multifunctionele boegklep van een landingsvaartuig

Zo’n boot is niet enkel handig als de klep neergaat om landrotten en machines aan en van boord te krijgen. De klep dient ook midden op een plas of rivier als een soort drijvend platform. Door de boeg van de boot neer te halen heb je een licht wiebelend podium vanwaar je onderwaterdrones de diepte in kunt sturen. Of ter ondersteuning van een duikteam dat met onderwaterinspecties bezig gaat. Een landingsvaartuig kan door de beweeglijke boeg dus zaken aan die bij normale boten niet mogelijk zijn. Je kunt aluminium landingsboten huren maar ook wat grotere, gebouwd van HDPE. De laatste is ca. 10 meter lang.

 

Huren?

Een landingsvaartuig kun je bij Werkboot huren en dat kan met of zonder schipper. Die kan je met raad en daad bijstaan bij het gebruik van deze multifunctionele werkboot. De boot wordt vooral geroemd om de forse laadcapaciteit. Een dubbele, vlakke bodem maakt het vaartuig heel stabiel. En de diepgang is vrij gering, dus kun je de boot op heel veel plekken inzetten. Er zijn zelfs landingsboten die heel compleet zijn ingericht. Die een dekkraan aan boord hebben en zelf verstevigd vastgezet kunnen worden met stutmateriaal. Zo verliest de boot aan onverwachte bewegingen. En kan de kraan stabiel zijn werk doen. Zo’n goed geoutilleerde boot kan ook nog als duwboot bezig gaan. Deze topper is ideaal voor onder meer schilderwerkzaamheden of betonreparaties aan bruggen.