Kerstpakketten – teleurstelling voor zijn en gáán voor euforie

Als je ze in december nog wilt bestellen, moet je vaak achterin de rij aansluiten. Kerstpakketten worden niet voor niets al een tijd daarvoor geregeld. Vooral als je er geen duizenden laat maken, maar op zoek bent naar vijftig of honderd voor je kantoor of onderneming. Het is dan ook zaak je vroeg te oriënteren naar wat er dit jaar de trend is bij kerstpakketten. Anders loop je de kans achter te blijven met pakketten die sowieso niet goed lopen.

Bedankt, maar niet heel erg

Dat klinkt als: dit aardigheidje had ook aan mij voorbij mogen gaan. Mensen zijn tegenwoordig kritisch. Wordt er een cadeau gegeven, dan mag het ook wel iets zijn, vinden ze. Het probleem waar jij voor staat als je de pakketten moet regelen, is tweeledig. Allereerst wil je wel een kwalitatief origineel product kwijt tussen de hapjes en drankjes in de doos. Maar je wilt ook dat de meeste lekkernijen ook als zodanig worden ervaren. Het probleem is hier: zoveel collega’s, zoveel smaken. Je kunt het moeilijk iedereen naar de zin maken. Daarom is het verstandig als basis kwaliteits hapjes en dito drankjes in de doos te doen. Geen al te pregnante smaken. Een borrelplankje met Groninger worst en Goudse kaas is een allemans lieveling. Gaat er een bordspelletje mee in de doos? Dan is het wel juist origineel om een wat onbekende tafelspel te schenken en geen mens-erger-je-niet.

Maatwerk bij kerstpakketten of zelf variëren?

Vanaf ongeveer duizend bestelde kerstpakketten kun je er een feestje van maken. Jij bepaalt dan precies hoe het kerstpakket er uit ziet en wat je aan spulletjes in de doos wilt. De pakketten kunnen geheel in de bedrijfskleuren uitgevoerd en je kunt bedrijfsgerelateerde hebbedingetjes toevoegen aan verpakt lekkers en een flesje rosé of een smakelijke riesling. Is je kantoor niet berekend op zo’n groot volume? Werken er wellicht niet meer dan tien of honderd man? Dan kun je gaan voor themapakketten. Elk jaar komen er wel thema’s bij. Doet je organisatie bijvoorbeeld veel zaken met Duitsland, neem dat land dan eens als landenthema. Altijd goed voor lekkere pretzels, een Schwarzwalder ham op een snijplank en een leuke collectie Bitburger bieren. Er zijn ook andere thema’s, bijvoorbeeld een kookthema. Dan geef je een kerstpakket weg met bijvoorbeeld een leuke grillpan en een grappige koksmuts. Of je neemt een standaardpakket en verrijkt het dan met een paar aardigheden die je in een winkel bent tegengekomen en die je goed vindt passen bij de organisatie waar je werkt. 

Laat de ontvangers van kerstpakketten zelf eens beslissen

Meestal komt de vraag snel op: wat zit er dit jaar in de kerstpakketten? Maar na openen kan het dan toch wat tegenvallen. Gebeurt dit elk jaar vaker op je werk? Draai de boel dan eens om en geef de medewerkers een mooie coupon. Met de code op die kaart kunnen ze thuis zelf online aan de slag. In enorme kerstwinkels kunnen ze tot een bepaald punt niveau alles uitzoeken wat ze zelf lekker of leuk vinden. Is het kerst mandje eenmaal online gevuld, dan is een druk op de button genoeg om het gekozen assortiment door kerstpakketten medewerkers in te laten pakken. Je weet dan wat je krijgt, maar krijgt wel precies wat je graag wilt!